Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Uzmanlar Uyarıyor! Ek Kontenjan Tercihleri Daha Farklı Yapılıyor…

İlk yerleştirmeden farklı olarak ek yerleştirmede puanın dikkate alınması gerektiğini söyleyen Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, “Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerlere tercih etmemize sistem izin verebiliyor.

Uzmanlar Uyarıyor! Ek Kontenjan Tercihleri Daha Farklı Yapılıyor…
13 Eylül 2023 MyGaziantep

Uzmanlar uyarıyor!

Ek kontenjan tercihleri daha farklı yapılıyor…

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın (ÖSYM) paylaştığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih takvimine göre 12 Eylül’de başlayan ek tercih süreci 17 Eylül 2023 tarihinde saat 23.59'da sona erecek. İlk yerleştirmeden farklı olarak ek yerleştirmede puanın dikkate alınması gerektiğini söyleyen Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut“Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerlere tercih etmemize sistem izin verebiliyor. Dolayısıyla tercih edeceğimiz yerler puanımıza denk olmalı.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih takvimine göre ek tercihler yapılırken adayların nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarı ve hatırlatmalarda bulundu.

Herhangi bir programa yerleşmiş aday ek yerleştirmeden yararlanamaz!

Ertuğrul Tut, ilk yerleştirmede öğrencilere “Meslek gruplarını belirleyin sonra üniversite tercihi yapın.” önerisinde bulunduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Aday arkadaşlarım ilk tercihlerinde gönlünde yatan bazı meslek gruplarını listelerine dahil etmemiş olabilirler. Kılavuzda bunlara bakmaları gerekir. O meslek grupları kaç puanla almış, kendi puanımıza denk mi, değil mi? Tabii ki bu önemli o yüzden bunlara bakmak gerekiyor. Buna bakarak yine istedikleri, gönüllerinde yatan meslekleri listelerine dahil edip tercihlerini bildirebilirler. Adaylar için böyle bir fırsat oluşturabilir ama tabii ki bu yerleşmiş olan aday için geçerli değildir. Bu soru bize çok sık geliyor. Herhangi bir programa yerleşmiş, kayıt yaptırsa da yaptırmasa da önemli değil, bu aday ek yerleştirmeden yararlanamaz.”

Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!

Eğitim Uzmanı Tut, bu dönemde adayların nelere dikkat etmesi gerektiğine de işaret ederek, şunları söyledi:

“İlk yerleştirmede sıralamaya bakıyorduk, kendi sıralamamızdan daha iyi yerlerde listeyi başlatıyorduk ve kendi sıralamalarımızın daha altında yerlerle listeyi kapatıyorduk. Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor. Dolayısıyla tercih edeceğimiz yerler puanımıza denk olacak. Yani bir bölümün, bir programın taban puanı oluşmuşsa ya orası bizim puanımıza denk olacak, ondalık kısmı dahil ya da bizim puanımızdan daha düşük olması gerekiyor. Bu en önemli dikkat etmemiz gereken şeylerden birisidir. Bunun haricinde ilk yerleştirmede olduğu gibi istemediğiniz bir programa sırf mezuna kalmamak için tercih edip daha sonra bu bölümü okuduğuma pişman olacağım demektense mezuna kalmak çok daha önerdiğimiz şeylerden birisi.”

Tercih kılavuzunda değişiklik yok!

Tercih kılavuzunda geçen yıla göre bir değişiklik olmadığını vurgulayan Tut, şöyle konuştu:

“Yine aynı kurallar devam ediyor. Buradaki tek değişiklik şu: Aslında geçen yıllarda olmayan bir şey, değişiklik diyemeyiz buna. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak şehit gazi yakını kontenjanı, depremzede kontenjanı bir de 34 yaş üstü kadın kontenjanımız var. Bu ilk yerleştirmede de vardı. Bu programlar için genelde bir kontenjan ayrılmıştı ama bazı programlarda iki kontenjan ayrılmış bu özelliklerde olan adaylar var ise ve iki kontenjanlıysa buralar, o puan kıstası burada da geçerli. Bir aday yerleşti, bir tane kontenjan boşluğu kaldı. İlk yerleştirmede yerleşmiş olan adayın puanına denk ya da onun puanından daha iyi olması gerekiyor. Puanı oluşmuş yerlerde yani bizim dikkat etmemiz gereken en önemli unsur bizim puanımızı hedef olacak ya da bizim puanımızdan daha düşük olacak. Yüksek bir yere yazamıyoruz.”

Mezun kalmayı düşünenler için öneriler

Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, mezuna kalmayı düşünenlere de şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle geçen yılın analizini yapmaları gerekiyor. En önemli şeylerden birisi bu. Nerede hata yaptım? Nerede yanlışlık yaptım ya da nerede eksikliklerim vardı? Bunların analizinin yapması gerekiyor ve hep söylediğimiz şey adayın kendisini tanımlaması gerekiyor. Bu tanımlama ve geçtiğimiz yıl yapmış olduğu hatalardan ders çıkararak yola başlaması gerekiyor. Hedefinin net olması gerekiyor. Hangi meslek ya da meslekler benim listemde yer alacak ve bu mesleklere ulaşabilmek için benim ne kadar net yapmam gerekiyor, hangi branşlar için ne kadar net yapmam gerekiyor, bir kere bunu ortaya çıkarması gerekiyor. Dolayısıyla hedef belli. Çalışmaları da bu hedef doğrultusunda yönlendirdiği zaman zaten önümüzdeki yılki sınava bir yıldan daha az bir süre kaldı. Dolayısıyla burada hedefine ulaşması çok daha olası, çok daha mümkün görülebilir. Yani burada aynı hataları tekrar yapıp farklı sonuç beklemek maalesef hüsranla sonuçlanıyor. Dolayısıyla en önemli önereceğim şey, en başta da söylediğim gibi hedef net, çalışmaları da bu yöne kanalize et.”

Kariyer testini çözerek fikir sahibi olabilirler

Henüz hedefini belirleyememiş, hala kafası karışık olan adaylara da seslenen Tut, “Sözelden de istediğim bölümler var, eşit ağırlık mı? sözel mi? gibi kafa karışıklığı olabiliyor aday arkadaşlarımda. Burada en iyi yapmamız gereken şey tabii ki yüzde 100 doğruyu vermez. Kendimizi tanımak çok önemli ama bir yol göstermesi, ışık tutması açısından adaylarımız kariyer testini çözebilir. Kariyer testini çözerek fikir sahibi olabilirler en azından kafa karışıklıkları bir nebze de olsa gidebilir. Bu sayede kafalarında olan ya da kafalarını kurcalayan meslek gruplarından elemeler yapabilirler. Çemberi biraz daha daraltabilirler, bunun da böyle bir katkısı var ama dediğim gibi bu işin yüzde 50’si ise, yüzde 50’si kişinin kendisini tanıması olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz