Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Milletvekili Yüksel’den anayasa süreci değerlendirmesi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, bazı temaslarda bulunmak için geldiği Gaziantep’te yaptığı değerlendirmede, darbe girişiminin ardından anayasa değişikliğine uzanan süreci, Atatürk’ün ilk meclisi kurduğu günlere benzeterek...

Milletvekili Yüksel’den anayasa süreci değerlendirmesi
29 Ocak 2017 İHA

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel, bazı temaslarda bulunmak için geldiği Gaziantep’te yaptığı değerlendirmede, darbe girişiminin ardından anayasa değişikliğine uzanan süreci, Atatürk’ün ilk meclisi kurduğu günlere benzeterek, başkanlık sistemi ile ilgili bilgiler verdi.

Gaziantep’teki çalışma ofisinde oda ve dernek temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlarla bir araya gelen AK Parti’li Yüksel, yaptığı açıklamada başkanlık sisteminin önemine değinerek korkulacak bir durumun olmadığını söyledi. Son zamanlarda ülkede yaşananlar ve darbe girişimi sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev almayı, Atatürk’ün ilk meclisindeki o günlere benzettiğini vurgulayan Milletvekili Yüksel, "Böyle çok önemli bir dönemde parlamentoda görev almak her faniye nasip olmuyor. Ben bundan dolayı Rabbime hamd ediyorum. Ben bu durumu büyük Atatürk’ün ilk meclisindeki günlere benzetiyorum. Baktığınız zaman orada da yedi düvele karşı savaş veren, ülkesi işgal edilmiş ve ülke işgalinden Misakı Milli ruhu ile ayağa kalkmaya çalışan, ülkesinin geleceği için önemli kararlar alan ve cumhuriyeti ilan eden kurucu bir meclis var. Bugüne geldiğimizde ise 15 Temmuz’daki hain girişim ülkeyi yok etme planıydı. Türkiye’yi tarih sahnesinden silme planıydı. Buna karşılık, o günkü büyük Atatürk’ün ve Meclisi Mebusan, kurucu meclisin yaptığı gibi, bugün de meclisimiz lideri ile beraber, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la beraber, milleti ile beraber, ‘Milletin sesini kısamazsınız, bize pranga vuramazsınız’ diyerek bombaların altında ölümü göze alarak yüce mecliste görev almanın bahtiyarlığını yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

"Biz rejimimizin adını Atatürk ile beraber koyduk"

Yapılan düzenlemenin rejim değişikliği olmadığını belirten Milletvekili Yüksel, "Ülkemizin geleceği için hızlı ve seri bir yönetim şeklini hakim kılmak, istikrarı hakim kılmak, gelecek yıllarda insanımızın istikrar içerisinde büyük ve güçlü Türkiye idealine yürümesi adına bir düzenleme yapıyoruz. Bu düzenleme bazı çevrelerin dediği gibi rejim falan değişikliği değil, biz rejimimizin adını, cumhuriyeti ilan eden meclis ve Atatürk ile beraber koyduk. Biz cumhuriyet çocuklarıyız. Şimdi yaptığımız ise idarede çift başlığı ortadan kaldıran, yürütmeyi, yasamayı, yargıyı yerli yerine oturtan bir düzenlemedir bu. Tamamıyla bir yürütme organının düzenlenmesidir. Hükümet sistemidir. Başbakanlıkla cumhurbaşkanlığının yetkilerinin tek elde toplanmasıdır. Sözün esas sahibi olan millete havale etmektir. Milletin anayasasını yapmaktır. Bugüne kadar bütün anayasalarımızı darbe sonrası yapmışız. Bugün ilk defa milletimiz kendi anayasasını kendisi yapmış olacak" diye konuştu.

"30 vilayetimizde başkanlık sistemini zaten uyguluyoruz"

Büyükşehir belediyelerindeki işleyişi başkanlık sistemine benzettiğini belirten Yüksel, "Aslında baktığınız zaman merkez saha siyasetçilerinin 60 yıllık rüyasıdır cumhurbaşkanlığı sistemi. Bu sistemi idarede olanlar çok iyi bilirler. İdaredeki aksaklıkları gördükleri için bu modelin önemli olduğunu iddia etmişlerdir. Baktığınız zaman aslında biz bugün 30 vilayetimizde, büyükşehir belediyelerimizde bir başkanlık sistemini, cumhurbaşkanlığı sisteminin bir modelini zaten uyguluyoruz. Büyükşehir belediyelerinin de meclisi var, belediye başkanının yürütme organı, genel sekreteri, daire başkanı var, yürütmeyi onlarla beraber yürütür. Meclisi ise o şehirdeki yürünecek yol ile ilgili yasama kararları alır. İşte bu modeli büyük resme taşıyoruz aslında. Bütün engellemelere ve yakışık almayan durumlara rağmen, sabırla, sebatla şükürler olsun 15 günlük süreci tamamladık. Cumhurbaşkanımıza gönderildi, yakın bir zamanda onaylanacak, resmi gazetede yayınlandıktan sonra da günü belli olacak. Muhtemelen Nisan ayının ilk üç pazarının birinde olacağı görünüyor. O gün milletimiz gidip kararını verecek ve o kararın da hayırlı olacağının inancındayım" şeklinde konuştu.

"Gaziantep olarak rekorlara imza atacağız"

Yapılacak olan referandumda Gaziantep’in rekorlara imza atacağını söyleyen Milletvekili Yüksel, "Gaziantep istikrar, kardeşlik ve huzur şehri. İstiklalin sembol şehri. Onun için bu işi en iyi anlayacak olan halk Gaziantep halkıdır. Gazi kentimiz yönetimde istikrarın önemli olduğunu biliyor. Bu süreçte Gaziantep olarak rekorlara imza atacağız. Ben Gaziantep halkında bunu görüyorum" dedi.

Yorumlar (0)

Yorum Yaz