Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Her Yıl 4 Bin 500 Kişi Bireysel Silahlanma Kurbanı

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, bireysel silahlanmanın son yıllarda kontrolsüz bir şekilde artmasıyla birlikte yurttaşlar için bir tehdit haline geldiğini belirterek, nedenlerinin araştırılması, kontrolsüz bireysel silahlanma ile yaşanan can.....

Her Yıl 4 Bin 500 Kişi Bireysel Silahlanma Kurbanı
3 Eylül 2018 MyGaziantep

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, bireysel silahlanmanın son yıllarda kontrolsüz bir şekilde artmasıyla birlikte yurttaşlar için bir tehdit haline geldiğini belirterek, nedenlerinin araştırılması, kontrolsüz bireysel silahlanma ile yaşanan can kayıplarının, yaralanmaların, sakatlanmaların oranlarının belirlenerek, gerekli önlemlerin alınması amacıyla 21 vekil imzasıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için teklif sundu.

Türkiye’de Ortalama Her Yıl 4 Bin 500 Kişi Bireysel Silahlanma Kurbanı

Kaplan, “Bireysel silahlanmanın son yıllarda kontrolsüz şekilde artması yurttaşları tehdit ederken, beraberinde ölüm ve yaralanma oranlarını da arttırmaktadır. Türkiye’de ortalama her yıl 4 bin 500 kişi bireysel silahlanma nedeniyle yaşamlarını yitirmektedir. Umut Vakfı, istatistiklerine göre Türkiye’de 20 milyon civarında kişinin bireysel olarak silahlandığı, bu silahların yalnızca 2.5 milyonunun ruhsatlı olduğu, bunun 7,8 katı kadar ruhsatsız silah bulundurulduğunu belirtmektedir.

Umut Vakfı'nın basına yansıyan silahlı şiddet olaylarından derlediği rapora göre 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 28, son üç yılda ise yaklaşık yüzde 61 artışla 3 bin 494 bireysel silahlı olay yaşandı. 2017 yılında yaşanan 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralanmıştır” diye belirtirken, araştırma komisyonu ile bu vahim tablonun detaylarının araştırılması ve gereken önlemlerin alınmasını ifade etti.

Kaplan’ın Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili açıklaması:

“ Ülkemiz, silah edinimi konusunda 178 ülke arasında 14. sırada yer almaktadır. Umut Vakfı’nın verilerine göre her dört evden birinde silah bulundurulmaktadır. Silahlı saldırılar ölümle sonuçlanmadığı müddetçe, ne yazık ki hafif cezalarla geçiştirilmektedir. 

Umut Vakfı’nın basına yansıyan silahlı şiddet olaylarından derlediği rapora göre 2017 yılında bir önceki yıla oranla %28, son üç yılda ise yaklaşık %61 artışla 3 bin 494 bireysel silahlı olay yaşandı. 2018 yılında 1722 kişi silahla öldürülmüştür.

2011-2017 yılları arasında meydana gelen çocuk yaşam hakkı ihlalleri raporuna göre 2011’den 2016’ya dek 108 çocuk bireysel silahlanma sonucu hayatını kaybetmiştir.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından açıklanan raporda 2016 yılında toplam 328 kadın cinayeti, 2017 yılının Ekim ayına kadar toplam 339 kadın cinayeti işlenmiştir. Raporda kadınların %70inin en yakınları tarafından öldürüldüğü, %40’ının ateşli silahla, %28’inin kesici aletle öldürüldüğünü belirtilmiştir.

Daha geçtiğimiz günlerde İstanbul’da sitenin çocuk parkında arkadaşlarıyla oynayan yedi yaşındaki çocuğu, gürültü yaptıkları gerekçesiyle silahla yaralanması haberlere yansımıştır. Umut Vakfı’nın Kurban Bayramı tatilinin olduğu 21-26 Ağustos tarihleri arasında basına yansıyan 68 silahlı olayda 46 kişi öldürülmüş, 84 kişi de yaralanmıştır.

Basına çıkan haberlere ve istatistiklere bakıldığında, Türkiye’de bireysel silahlanmanın hızla arttığı ve her geçen gün ciddi tehlike oluşturduğu görülmektedir. 14 Mart 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan genelgede, Ateşli Silahlar Bıçaklar ile Diğer Aletleri Hakkında Yönetmelik’in birinci ve dördüncü fırkası değiştirilmiş, mermi hakkını 200’den 1000’e çıkartılmıştır. Türkiye’de her yıl yüzlerce kişi kontrolsüz bireysel silahlanma yüzünden hayatlarını kaybetmektedir. AKP Hükümeti, caydırıcı, zorlaştırıcı önlemler almak yerine, silah alımını kolaylaştırıp, mermi hakkını 5 katına çıkaran düzenlemeler yaparak bu sorunu daha da derinleştirmektedir. İnternet ortamında silah alımının kolaylığı ve popülerliği de bireysel silah alımları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Ruhsatsız silah taşımanın cezası ile ruhsat almak için verilen ücret neredeyse aynı miktardadır. Ruhsat çıkarma 6000 TL iken ruhsatsız silah taşımanın cezası, sabıkanız yoksa neredeyse 6000 TL civarındadır. Birçok kişi evrak işleriyle uğraşmak yerine, aynı para olan cezayı ödemeyi tercih etmektedir.

Bireysel silahlanma ülkemizde yapısal ve sosyal bir sorun olmakla birlikte, özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra daha da artmıştır. Kolay silahlanma ile ilgili düzenlemeler tekrar gözden geçirilerek halkın bir an önce kendini güvende hissedeceği bir ortam yaratılmalı. Silah alımının zorlaştırılması, kontrolsüz silahlanmayı önlemek konusunda bir komisyon kurularak gerekli denetim ve kontroller sağlanarak, silahta satışına yaş sınırı getirilmeli ve denetim sağlanmalıdır. 

Tüm bu sebeplerle, Türkiye'de giderek artan bireysel silahlanmanın nedenlerinin araştırılması, kontrolsüz bireysel silahlanma ile yaşanan can kayıplarının, yaralanmaların, sakatlanmaların oranlarının belirlenerek, gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.”

Yorumlar (0)

Yorum Yaz