Whatsapp İhbar Hattı0537 893 2727

Evdeki Havayı Temizleyen Bitkiler

Kimyasal Ev kokularını boşverin, bu bitkiler evinizdeki havayı temizleyecek.

Evdeki Havayı Temizleyen Bitkiler
15 Mayıs 2017 HepsiKadın
Modemler, bilgisayarlar, ekranlar, şarj aletleri gibi elektromanyetik dalgalar yayan cihazlar ya da mobilya, dekorasyon objeleri ve işlevsel ev araç gereçleri gibi zehirli gazlar salarak sağlığımızı tehdit eden pek çok nesne bugün evde başköşeye kurulmuş durumda. Bu nesneleri sağlığımız için ciddi anlamda tehdit teşkil ettiğini bilmemize rağmen yaşamımızı kolaylaştırdıkları için kullanmaktayız. İyi ama teknolojiyle sağlığın el ele veremeyeceğini de kim söylüyor ? Teknolojiden ya da pratiklikten ödün vermeden sağlıklı bir ev ortamında yaşamak pekala olası. Bu dengeyi oluşturmada başlıca yardımcılarımız bazı ev bitkileri !
Ev bitkilerinin evin içindeki havayı temizleme-arındırma özellikleri olduğu 1989’den beri bilinmektedir. Nasa’da mühendis olarak çalışmış olan Bill Wolverton bitkilerin birçok kimyasal bileşimi emme (absorbe etme) özelliğini araştıran ilk kişi oldu. En yaygın olanlarından, yaklaşık 50 ev bitkisi, bu şekilde test edildi. Wolverton’un Bitkilerle arındırma (phyto-purification) ile ilgili araştırmaları tüm dünyaya yayıldı ve geliştirildi. Bu araştırmalar iç mekanlardaki hava kalitesi kavramının oturtulmasına da katkıda bulundu.
Bazı inşaat ve temizlik malzemelerinin bizi zehirlediği artık kanıtlanmıştır. Yapıştırıcılar, boyalar, sıkıştırılmış ahşaptan yapılma (sunta) mobilyalar, mürekkepler, temizlik malzemeleri, soba ya da sigara dumanları evlerimizin hava kalitesini olumsuz olarak etkilemekte. Tüm bu kaynaklardan, havaya insanların sağlığını tehdit eden uçucu kimyasal bileşimler yayılıyor ve baş ağrıları, kronik yorgunluk, alerjiler… gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Sakinleştirici renkleri sayesinde stresi azalttıkları gibi, bitkiler havayı nemlendirir, havayı kirleten maddeleri emer ve havaya yeniden oksijen bırakır. Öyleyse, siz de kendinizi bu iyilik perilerinin maharetlerinden yoksun bırakmayın !
 
Amonyak ve sigara dumanı hariç, kokusu ve rengi olmadığı için, havayı kirleten çoğu maddeyi açıkça saptayabilmek zordur…. Ama evinizin içinde bir tur atın, onlar ordadır…
  • Amonyak temizlik ve tamirat işlerinde kullanılan malzemelerde bulunur.
  • Havaya Benzen salımı, mürekkep, boya, plastik, deterjan, sigara dumanı, tamirat malzemeleri veya ev mobilyalarından kaynaklanır.
  • Formaldehit sıkıştırılmış ahşap panolardan (sunta), moket yapıştırıcılarından, camyünü gibi taşyünlerinden, döşemelik kumaşlardan, duvar kağıtlarından, aynı zamanda ısıtma kazanlarından ve sigara dumanından da havaya yayılır.
  • Karbonmonoksit şofbenden tutun, gazın yanmasına, ya da sigaraya kadar uzanan birçok farklı kaynaktan salınan dumandan yayılır.
  • Toluen’in kaynağı vernikler, yapıştırıcılar, moketler, halılar, ahşapların gördüğü bazı işlemler, “su bazlı” denilen maddeler, ve aynı zamanda sabunlar ve cilalardır.
  • Trikloretilen ve Ksilen de yine yapıştırıcılarda, verniklerde, boyalarda ve yağ sökücülerinde bulunur.
  • Elekromanyetik dalgalar ise cep telefonları, mikrodalga fırınlar, kaloriferler, yüksek gerilim hatları, ekranlar, lambalar…..gibi sayısız kaynaktan yayılır.

Çin Herdemyeşili(Aglaonema commutatum)
Bu bitki, boyuna göre saatte 5’den 10 µg’a kadar, formaldehit emebilir. Tropikal bölgelerden gelen birçok yeşil bitki gibi, o da üzerine doğrudan vuran güneşi pek sevmez. Tüm organları ( yapraklar, gövde/ dallar, kökler) havayı temizler.Işık : Orta-az
Isı : 10 ila 25 derece arası
Benzen : Etkili
Formaldehit : Çok etkili

Aloe Vera (Aloe vera)
Bu bitkinin özsuyu (lateks) yaraları iyileştirici, antiseptik ve mantarlara karşı etkisiyle bilinir. İç mekanlarda, aloe vera birçok hava kirleten maddeye karşı etkilidir ve formaldehit’in %90’nını yok eder. Evinizde onu sıcak ve bol güneş gören bir yere koyun.

  

Işık : Bol
Isı : 10 ila 20 derece arası
Benzen : Etkili
Formaldehit : Süper etkili
Karbonmonoksit : Çok etkili
Toluen : Etkili
Elektromanyetik dalgalar : Süper etkili

 

Büyük Flamingo Çiçeği (Anthurium andreanum)
Flamingo çiçeği amonyak salımlarını en iyi arındıran ikinci bitkidir. Öyleyse, onu bu salımların sebebi olan bazı temizlik malzemelerinin bulunduğu mutfak ya da banyolara koymak iyi fikirdir.

Işık : Bol
Isı : 10 ila 24 derece arası
Amonyak : Süper etkili
Benzen : Etkili
Formaldehit : Etkili
Ksilen : Çok etkili


Peru Mumu (Cereus peruvianus)
Peru mumu (veya Peru kaktüsü) elektromanyetik dalgaları emdiği için tavsiye edilir. İsveç ve Amerika’da yapılan bazı araştırmalar bitkinin bu tip radyasyonlara bağlı baş ağrılarını giderdiğini kanıtlama yönündedir. Bu bitkiyi yetiştirmek çok kolaydır, sadece fazla sulamamaya özen gösterin.

Işık : Bol
Isı : 5 ila 30 derece arası
Elektromanyetik dalgalar : Süper etkili

 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz